Yhdessä vahvaksi

Yhdessä vahvaksi

KENELLE?

 

Yhdessä vahvaksi -tutkimukseen kutsutuille odottajille.

TAVOITTEET


Kehittää raskausajan masennusoireiden varhaistunnistusta ja saavutettavaa varhaista hoitoa.

Mistä Yhdessä vahvaksi -tutkimuksessa on kyse?

 

Jopa 15 prosenttia odottajista kokee itsensä masentuneeksi. Oireet jäävät herkästi tunnistamatta ja hoitamatta, koska hoitoa ei ole tarjolla riittävästi. Oireiden tunnistaminen ja oikea-aikainen hoito on kuitenkin tärkeää sekä odottavan äidin että lapsen hyvinvoinnin kannalta.

On tärkeää kehittää raskausajan masennusoireiden varhaistunnistusta ja helposti saavutettavaa tukea, joka vahvistaa odottavan äidin voimavaroja.

Yhdessä vahvaksi -tutkimuksessa selvitetään raskausajan masennuksen yleisyyttä sekä internetin ja puhelimen välityksellä tarjottavan ohjelman tehoa raskausajan masennusoireiden hoidossa ja synnytyksen jälkeisen masennuksen ehkäisyssä.

Tutkimuksessa ovat mukana Espoon, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Siun soten kuntien neuvolat. Odottajat saavat kutsun tutkimukseen ultraääni- tai neuvolakäynnillä.

Osallistuminen on odottajille maksutonta, vapaaehtoista ja luottamuksellista.

Lisätietoa tutkimuksesta löydät sivustolta https://sites.utu.fi/voimaperheet/

Miten tutkimus etenee?

 

Masennusoireilun yleisyyttä tutkitaan äitiysneuvolan laajassa terveystarkastuksessa kaikilta odottajilta EPDS-lomakkeen (Edinburgh Postnatal Depression Scale) avulla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee lomaketta jokaisen odottajan ja puolison täytettäväksi.

Tutkimukseen seulotaan odottajat, joilla lomakkeen perusteella todetaan merkkejä masennusoireilusta ja jotka ovat antaneet luvan käyttää tietojaan tutkimustarkoituksessa.

Puolet tutkittavista saa odotusaikana kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuvan hoito-ohjelman ja puolet digitaalisen tietopaketin masennuksesta. Näin saadaan luotettavinta mahdollista tietoa hoidon toimivuudesta.

Hoidon tehoa tutkitaan hoito-ohjelman päättymisen ja synnytyksen jälkeen.

Kysyttävää?


Täältä löydät usein kysytyt kysymykset ⮕ UKK


Jos sinulla on jotakin kysyttävää, vastaamme mielemmämme: yhdessavahvaksi@utu.fi


Lisätietoa Yhdessä vahvaksi -tutkimuksesta ja Voimaperheistä löydät sivustolta: https://sites.utu.fi/voimaperheet/

Käytössäsi on Internet Explorer -selain. Tämä verkkosivu ei toimi oikein tietoturvattomalla Internet Explorer -selaimella. Suosittelemme vaihtamaan selainta.