Yhdessä vahvaksi tillgänglighetsutlåtande

Det här tillgänglighetsutlåtandet gäller Voimaperheets webbplats Starka tillsammans.

På webbplatsen kan man i allmänhet gå igenom programmet trots några brister, såsom bristen på kontrast och alt-texter. Om systemet används av en person som använder skärmläsare rekommenderas det att de har en annan person till hjälp i vissa delar av programmet. Programmet innehåller uppgifter där man ska placera en figur ovanpå en annan (t.ex. Tema 1, sida 5 och Tema 4, sida 8). De gamla videorna har inte nödvändigtvis textning. Länkarna i temana öppnar temanas videor i popupfönster.

På webbplatsen kommer i första hand följande egenskapers tillgänglighet att förbättras:

  • Kontraster
  • Rubrikernas struktur
  • Alternativa texter och beskrivande namn (för skärmläsare)
  • Läsbarheten med olika webbläsare för element som kan förstoras
  • Skalbarhet
  • Skärmläsares funktion på plattformen

Man kan be om uppgifterna på webbplatsen i olika format än vad som erbjuds, eller så kan man ge inofficiell respons om tillgängligheten. Kontaktuppgifter: yhdessavahvaksi@utu.fi

1 Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet

Åbo universitet strävar efter att garantera tillgängligheten på sin webbplats i enlighet med Europaparlamentets och rådets tillgänglighetsdirektiv. I Finland verkställs tillgänglighetsdirektivet genom lagen om tillhandahållande av digitala tjänster.

Det här tillgänglighetsutlåtandet gäller webbplatsen Yhdessä vahvaksi (https://yhdessavahvaksi.fi).
 

1.1 Webbplatsens tillgänglighet

Den här webbplatsen uppfyller delvis tillgänglighetskraven i Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 -standardens nivå AA. Fallen där kraven inte följs och undantagen som tillämpas nämns nedan.
 

1.2 Icke-tillgängligt innehåll

Innehållet som nämns nedan är inte tillgängligt av följande orsaker:
 

1.2.1 Brister i att möta tillgänglighetskraven

  • En del av bilderna har ingen textmotsvarighet (bl.a. INVEST-logon och ”Nästa”-knappens pil), så personer som använder skärmläsare får inte tillgång till informationen. I och med detta uppfylls inte WCAG 2.1-tillgänglighetskravet 1.1.1 (Innehåll som inte är text).

Vi har för avsikt att lägga till textmotsvarigheter för bilderna i samband med kommande uppdateringar. När vi publicerar nytt innehåll ser vi till att bilderna uppfyller tillgänglighetskraven.

  • Ställvis är kontrasterna inte tillräckliga, så personer med nedsatt syn kan ha svårigheter med att se och skilja texter, bakgrunder och element från varandra. I och med detta uppfylls inte WCAG-tillgänglighetskraven 1.4.3 och 1.4.11 (Kontrast (minimum), Kontrast (utökad), kontrast för innehåll i annat än textformat).

Vi har för avsikt att bygga in en funktion för att justera kontrasten i systemet eller ändra på Voimaperheet-temat så att kontrastkraven uppfylls under 2022. När vi publicerar nytt innehåll ser vi till att kontrasterna uppfyller tillgänglighetskraven.

  • Tangentbordets fokus syns inte på temanas knappar ”föregående” och ”nästa”, så WCAG-tillgänglighetskravet 2.4.7 (Synlig fokus) uppfylls inte.

Det här kommer att åtgärdas i samband med kommande uppdateringar av programvaran.

  • Temanas textinnehåll anges som rubriker, så en logisk rubrikordning förverkligas inte helt. WCAG-tillgänglighetskraven 1.3.1, 2.4.1 och 2.4.6 (Information och relationer (Nivå AA), Fokusordning (Nivå A) och Rubriker och ledtexter/etiketter (Nivå AA)) uppfylls inte.

Texternas rubriker kommer att korrigeras under 2023.

  • Enligt programmet http://validator.w3.org/ har programkoden betydande fel. Då uppfylls inte WCAG-tillgänglighetskravet 4.1.1 Parsing.

Dessa kommer att åtgärdas i samband med kommande uppdateringar.
 

1.2.2 Oproportionell börda

  • En del övningar kan ha sensoriska kännetecken, och då kan alla inte genomföra övningen självständigt. Därför uppfylls inte WCAG-tillgänglighetskravet 1.3.3 Sensoriska kännetecken (Nivå A).

En del av dessa uppgifter och övningar faller under oproportionell börda, och de kommer inte att genomföras på ett tillgängligt sätt, eftersom detta skulle förändra uppgifternas karaktär.

Att göra följande redskap tillgängliga utgör en oproportionell börda, eftersom övningarnas karaktär och funktion skulle förändras betydligt:

  • Humördagboken
  • Humörkompassen
  • Verktyget Piltavla
  • Verktyget Smärtkarta

I dessa uppfylls inte WCAG 2.1-tillgänglighetskravet 1.3.3 (Sensoriska kännetecken (Nivå A))
 

1.2.3 Innehåll som inte omfattas av tillgänglighetskraven

  • Det finns gamla videor på plattformen som publicerats före 09.2020

2 Hur har detta tillgänglighetsutlåtande utarbetats

Utlåtandet utarbetades 5.11.2020. Webbplatsens tillgänglighet har utvärderats av Barnpsykiatriska forskningsenheten.

Utlåtandet uppdaterades senast 1.10.2021

Webbplatsen testades med Webams Wave- och Google Chromes Lighthouse-program. Webbplatsen testades bland annat för deltagarnas teman, profil, inloggning och andra deltagarsidor.

3 Respons och kontaktuppgifter

Om du upptäcker tillgänglighetsproblem på webbplatsen, ge först respons till oss, d.v.s. webbplatsens administratör, på adressen yhdessavahvaksi@utu.fi. Det kan ta 14 dagar att få svar.

Om du inte är nöjd med det svar du fått eller om du inte får något svar alls inom två veckor kan du göra en anmälan till Regionförvaltningsverket i Södra Finland. På Regionförvaltningsverket i Södra Finlands webbplats berättas noggrant hur anmälan kan göras och hur ärendet behandlas.
 

3.1 Kontaktuppgifter till tillsynsmyndigheterna

Regionförvaltningsverket i Södra Finland

Enheten för tillgänglighetstillsyn

www.tillganglighetskrav.fi

saavutettavuus@avi.fi

 

4 Vi arbetar hela tiden för att förbättra tillgängligheten

Tillgängligheten vid Åbo universitet

 

Käytössäsi on Internet Explorer -selain. Tämä verkkosivu ei toimi oikein tietoturvattomalla Internet Explorer -selaimella. Suosittelemme vaihtamaan selainta.